Categorie

Login Form TPL_BEEZ5_ISCLOSED

 

Help mijn Copter gaat er vandoor !!

oftewel de zogenaamde fly away, instructies om dit te vermijden.

deze handleiding is toepasbaar voor alle DJI Naza producten !

 

Wat is een DJI Phantom (Quad ) " Fly Away " - Waarom gebeurt dit vooral bij beginners ? De Mythe's rondom dit fenomeen uitgelegd en verklaard.

Deze problemen zijn voornamelijk terug te voeren op 2 oorzaken:

A:Radiostoringen

B:Het verlies van GPS lock, ook genaamd " Blow Away " waarbij de copter in atti mode door de wind wordt meegevoerd.

De ontvanger in bijvoorbeeld de DJI Phantom ontvangt slechts een zeer zwak signaal, daar het vermogen van de zender (slechts 100 mW eirp) rondom wordt uitgestraald en het signaal als het ware wordt versnipperd. de ontvanger ontvangt soms minder dan 0.1 mW.

Ideaal zou de ontvangerantenne met de lange kant moeten worden gericht ten opzichte van de zenderantenne, de punt van de antenne kan niets ontvangen of zenden, je zender is geen pistool, laat nooit de antenne in de richting van de copter wijzen maar altijd dwars er op.

 

2.4 Ghz ontvangers en storingen

De nieuweV1.1.1 Phantom heeft nu twee ontvanger antenne's , de meeste 2,4 Ghz ontvangers van Futaba, Multiplex, Graupner, en Spektrum hebben 2 antenne's op de ontvanger of zijn uitgerust met satelieten, (een zg indoorontvanger met 1 antenne is door zijn mindere diversity vermogen om te schakelen tussen de 2 antenne's niet of zeer beperkt geschikt voor een copter, ook als je er niet ver mee weg vliegt kan de storing van alle electronica in de copter er voor zorgen dat de reikwijdte te gering is !! ).

in de meest ideale vorm dienen de 2 antenne's van de ontvanger in 90 graden ten opzichte van elkaar te staan. Zover mogelijk weg van de regelaars en de Lipo accu.

Dus de oorzaak A kan worden veroorzaakt door, concurrerende signalen van GSM telefoons, Wifi netwerken, de Gopro camera zelf (altijd de wifi uit zetten) en ongeveer alles wat op de 2,4 Ghz werkt, om nog niet te spreken van goedkope uit china geimporteerde 2,4 Ghz videozenders en andere FPV spullen die dan ook nog eens slecht op de copter zijn geplaatst.

 

De zender:

De originele meegeleverde witte zender werkt in de meeste gevallen prima, echter is het gebleken dat Wifi Jammers deze kunnen laten vastlopen, deze worden door grotere bedrijven gebruikt om hun draadloze netwerk te beschermen tegen inbraak, dus blijf hiermee weg van grotere gebouwen en structuren.

Maak altijd gebruik van de PC Naza assistent (te downloaden bij www.dji.com) om te controleren of de failsafe positie actief is en ook werkt, dit is in de assistent te controleren in het menu Basic-RC aan de onderzijde.

Indien de zender vastloopt zal er geen !!, failsafe signaal naar de copter worden gestuurd !! en de coming home functie niet werken (dit kan nog worden verergerd door te weinig GPS satelieten, of een beschadigde GPS antenne).

 

Betere zenders

De enige manier om U hier tegen te beschermen is het vervangen van de zender en ontvanger voor een betere zender en ontvanger van bijvoorbeeld Futaba Multiplex, Hitec of Graupner, wij hebben gevonden dat de Spektrum zenders veel issue's met bereik en uitvallende ontvangers hebben, daarom raden wij deze niet aan.

Let hierbij nog steeds op de eerder vermelde storingsbronnen, en kies de plek waar U vliegt met zorg uit. (in nederland dient U zich te houden aan de regeling modelvliegen.)

Een andere potentieële oorzaak van een "fly away" is het niet calibreren van de gasknuppel in de NAZA assistent, en deze regelmatig controleren. Dit kan leiden tot een onregelmatig of schokkerig gedrag van het gas, tot zelfs in uitzonderlijke gevallen het wegvallen van het vermogen. (dus kijk altijd in de manual mode of de motoren soepel en proportioneel op het gas reageren, doe dit regelmatig)

 

B: Verlies of problemen van de GPS en magnetisch kompas.

de meest voorkomende oorzaak van "fly aways" is het verliezen van de navigatiepunten.

dit is wat er gebeurt als de copter geen verbinding meer kan maken met de Militaire GPS satelieten, of het magnetisch kompas om de een of andere oorzaak zijn werking verliest. GPS satelieten zijn het eigendom van het amerikaanse leger en bewegen met hoge snelheid door de ruimte om te voorkomen dat deze in het in het geval van oorlog uit de ruimte worden geschoten. Dus continue wisselen de satellieten van positie en de GPS ontvanger ziet en verliest doorlopend verschillende satelieten.

Zodra de NAZA autopliloot in je copter teveel satellieten niet meer ziet zal deze uit GPS mode in Attitude mode vallen en geen positie meer houden maar wegdriften of met de wind meewaaien. Zowel de GPS en het kompas zijn cruciaal voor de navigatie, elke storing hiervan zal de navigatie beëindigen en de Copter zal met de wind meewaaien.

 

Dit alles kan nog verergerd worden door meerdere factoren, zoals:

1 Na een crash is de interne GPS antenne beschadigd of gebroken.

2 Hoge bomen geven een soort van schaduw ten opzichte van de GPS satelieten, en deze blokkeren het zicht op de satelieten.

3 U staat naast een hoog gebouw wat op dezelfde manier de satellieten blokkeert.

4 U staat naast een Spoorlijn, Hoogspanningsmast,en zelfs een auto die een electrisch veld veroorzaakt en magnetische problemen veroorzaakt.

5 De stekker van het magnetisch kompas zit los of er is een accu in de buurt van de GPS schotel gemonteerd

6 U bent opgestegen en de hoogte in geschoten zonder te wachten op de tweede golf met groene signaalpulsen die aangeven dat het Home position punt is vastgelegd.

   Dus komt het er op neer dat de Home position niet is vastgelegd, wacht dus op confirmatie van de controller dat de homelock positie is vastgeled en ga dan pas vliegen,

   het kan zelfs voorkomen dat de controller een oude positie van een vorige vlucht in zijn geheugen vasthoudt, en de copter bij Failsafe daar naar toe wil vliegen.

7 Weet in welk mode de copter zich bevindt !! (lees de handleiding en leer de kleucode´s van de LED , houdt deze tijdens het vliegen in de gaten) elke serie rode flitsen van

   de LED is een serieus probleem , er dient onmiddelijk geland te worden.

8 En dan de ultieme serie van fouten, U weet niet in welke modus U bevindt, omdat de Copter nog nooit aan de PC is verbonden om de modi en de failsafe te controleren,

   de Copter is een keer gecrashed en de GPS antenne is intern beschadigd en of defect, de ontvangst van satelieten wordt door bomen of hoge gebouwen afgeschermd,

   de homelock positie is nog nooit gelogd, of het knipperen van de leds is voor een andere melding gehouden, de Wifi van de gopro staat aan, er wordt met verkeerd

   gerichte antenne's van de zender en copter te ver weggevlogen, de vluchttijd werdt niet in de gaten gehouden, de copter zit vol met chinese bling-bling spullen die op het

   forum werden aangeprezen als "erg cool", dit alles bij elkaar is een instant "FLY AWAY".

9 U wordt door grotere afstand gedesorienteerd en U maakt de fout de sticks naar U toe te trekken denkende dat de Copter naar U toe komt terwijl in werkelijkheid de

   Copter steeds verder van U af vliegt dit in combinatie met de wind mee waaien maakt dat de copter zeer snel uit het zicht verdwijnt.

   (Leer U orienteren op wat de voor en achterkant is en leer Nose In vliegen, oefen ook met zijdelings vliegen, vertrouw niet volledig op de IOC )

 

 

SAMENVATTEND :

Met inachtneming van de bovengenoemde zaken, vertrouw niet volledig op de hulp van de GPS, zeker niet als een beginner, de GPS Navigatie is slechts een hulpmiddel,

een piloot dient zich eerst te bekwamen in het handmatig vliegen in manual mode van een Copter. dit voor het geval van verlies van satelieten en andere ondersteunende modi's. In de automatische modi vliegt de copter zichzelf U stuurt deze alleen maar bij, in de Manual mode stuurt U de copter, en het dient dus ook aanbeveling om deze mode terdege door te krijgen, alvorens te vertrouwen op de automatische modi.

Updaten van Firmware en software Belangrijk !!

Volg altijd de laatste instructies die te vinden zijn op de website van DJI, daar is ook de laatste versie van de Naza assistant te vinden en daarmee kun je je DJI Controller op de laatste stand der techniek houden, tijdens het schrijven van dit artikel zijn er al enkele wijziginen in de software gekomen die een Fly-away kunnen voorkomen, bijvoorbeeld is de ontvanger failsafe verbeterd en is er een functie in het progamma geschreven die een van buitenaf beinvloede lockup kan herkennen en dan naar failsafe, return home overgaat.

Dus minimaal 1 keer per maand je copter aan de computer koppelen en de software updaten indien nodig, de engineers bij DJI werken continue aan het verbeteren van hun producten.

Veel Multicopter vliegplezier !!

 

Voor 2 Brothers R/C

 

Peter van Leeuwen